Máme skvělý tip, kam vyrazit na prodloužený víkend s partnerem či přáteli

Byli jste už ve Vídni, Paříži, Aténách, Římě nebo Londýně a tápete kam se podívat dál? Máme pro vás zajímavý tip. Jen 340 km od Brna a 519 km z Prahy se nachází maďarský Hévíz. Tato lokalita nabízí turistům, co hledají – skutečné zážitky na krásném místě a není tak divu, že byl nominován mezi TOP 20 nejlepších evropských destinací.

Hévíz je jedinečný především díky unikátnímu léčivému termálnímu jezeru o ploše 47 500 m2 s nálevkovitě se svažujícím dnem. Jedná se o největší biologicky aktivní přírodní termální jezero světa vhodné k celoročnímu koupání. A věřte, že nechat se unášet cirkulující vodou je příjemným zpestřením pobytu kdykoliv během roku, bez ohledu na počasí. 

Tip redakce:  Nůžkové stany

Nicméně termální jezerem to rozhodně nekončí. Hévíz a jeho okolí poskytuje četné možnosti pro vyjížďky na jízdních kolech, má rozvětvenou síť cyklotras a značených turistických cest. Nevadí, jestli jste svá kola nechali doma, jsou k zapůjčení nejen v městě samotném, ale i kolem něj. 

V Hévízu a blízkém okolí se také můžete proletět horkovzdušným balonem, projet se na Segway či elektrickém kole, zahrát si golf nebo si prohlédnout místní jeskyně. Další řadu aktivit nabízí jen pár kilometrů vzdálené jezero Balaton, které vedle Budapešti patří k nejpopulárnějším letním turistickým destinacím a je ideálním místem pro plachtění, výlet lodí a windsurfing.

A když vás přepadne hlad a žízeň, stačí vybrat jednu z řady místních restaurací, hospůdek, kaváren nebo cukráren. Zatímco perkelt, tokáň nebo krémeš znají asi všichni milovníci maďarské kuchyně, v lázeňském městečku Hévíz vám kromě nich rádi naservírují i typické salámy, mletá masa, zvěřinu, sladkovodní ryby a nejrůznější polévky stejně jako zde mají pestrou nabídku z mezinárodní kuchyně. Vámi zvolené pokrmy, pak pokud budete mít zájem, můžete doplnit i lahodným vínem z místních egregyských vinic.

Tip redakce:  Výstava plakátů Alfonse Muchy Ivan Lendl

A zde je několik praktických nápověď k maďarskému jídelnímu lístku: 

  • újházy tyúkhúsleves – slepičí vývar s nudlemi
  • halászlé – rybí polévka
  • jókai bableves – fazolová polévka
  • gulyás – polévka z masa a papriky
  • hideg meggyleves – studenou višňovou polévku 
  • libamájpástétom – paštika z husích jater
  • disznósajt – tlačenka 
  • perkelt – dušené maso s paprikou
  • tokáň – pikantní směs masa a zeleniny
  • hortobágyi palacsinta – zapečená palačinka plněná masem
  • erdélyi rakott káposzta – kysané zelí zapečené s masem, rýží a smetanou
  • somlói galusk – pohár tvořený buchtou nakrájenou na kousky a šlehačkou
  • gundel palacsinta, palačinka plněná ořechy a politá čokoládou 
  • krémeš –  listové těsto plněné vanilkovým krémem.

Více o Hévízu na www.heviz.hu/cz

Nejste přihlášen. Přihlásit se

Aktuality z domova

Aktuality z domova partner rubriky Zprávy

Aktuální Zprávy

Čerstvé zprávy a události z domova i ze světa. Aktuality ze světa sportu a financí. Novinky v oblasti módy a bydlení. Zprávy aktuálně.

Profi články

Profi články je portál na vydávání Tiskových zpráv. Profi články je zpravodajsky portál společnosti Press Media. info@press-media.cz, profi-clanky.cz

Aktuality Facebook Like Box

Finmag

Finanční zpravodajství. Business News.

NAVRCHOLU.cz

Foto galerie

Přihlásit se | Design DonV optimalizace PageRank.cz