Výživový poradce, nejlépe poradí při úpravě výživy při alergii na mléčnou bílkovinu

V moderní společnosti přibývá alergií a nesnášenlivostí potravin.Proto stále více vyhledáváme výživového poradce. Udává se, že nesnášenlivostí potravin trpí cca 20% populace, oproti 2-3% pravých alergiků na potraviny. Možná již máte od lékaře diagnostikovanou alergii na mléčnou bílkovinu, možná se mléčným výrobkům vyhýbáte z jiných důvodů, ale vždy bychom měli mít na paměti, že mléčné výrobky jsou pro nás důležitou živinou a pokud je nekonzumujeme, měli bychom se zajímat, čím můžeme tento významný zdroj kvalitní bílkoviny v jídelníčku nahradit.Výživový poradce vám sestaví jídelníček přesně podle vašich potřeb.

více v článku...

Výživový poradce najde možnosti řešení problému

Zjednodušeně řečeno existují 2 hlavní důvody, proč nám mléčné výrobky jako takové či jen některé z nich vadí – laktózová intolerance a alergie na mléčnou bílkovinu. Jaké jsou projevy? Někoho mohou obtěžovat nejrůznější trávicí problémy v souvislosti s konzumací mléčného výrobku jako např. bolest břicha, křeče, těžkost v žaludku, průjmovitá stolice či nadýmání. Projevem alergie na mléčnou bílkovinu ale může být navíc i pálení či svědění kůže, ekzémy, otoky, rýma, v extrémním případě i anafylaktický šok.

Tip redakce:  Kancelářská židle – seďte pohodlně a bez bolesti

Popište vaše problémy výživovému poradci

Nejprve se asi každý z nás sám snaží vypozorovat souvislost obtěžujících problémů s konzumovanou stravou. Není to však vždy jednoduché, proto pokud problémy přetrvávají či jsou naopak v jasné souvislosti s jídlem, měli bychom navštívit obvodního lékaře či gastroenterologa ev. alergologa. Někdy je potřeba doplnit diagnostiku např. u dvou zmíněných specialistů, neboť každý z nich nám zprostředkuje jiný druh laboratorního vyšetření.

O něco jednodušší praxe jídelníčku je při častější diagnóze laktózové intolerance, což je neschopnost trávit mléčný cukr ať již částečná či úplná. Většina lidí může po ev. dočasném např. 2 měsíčním vyloučením mléčných výrobků postupně do jídelníčku zařazovat mléčné zakysané výrobky, kde obsah mléčného cukru je podstatně nižší. Výživový poradce vám vytvoří vhodný jídelníček.

Alergie na mléčnou bílkovinu je vzácnější diagnózou – cílem dietetických úprav je z jídelníčku zcela vyřadit všechny výrobky obsahující kravskou bílkovinu. Většinou doporučujeme vyřadit i výrobky z kozího a ovčího mléka, neboť charakter bílkoviny je velmi podobný. Ve skupině potravinových alergií stojí alergie na mléčnou bílkovinu na čelním místě spolu s alergií na vaječný bílek.

Tip redakce:  Současné trendy velí: Zahoďte brýle

Alergii na mléčnou bílkovinu lze získat kdykoliv během života, vliv krom genetiky má stres, virová infekce, časté užívání antibiotik apod. Pokud není diagnóza alergie na mléčnou bílkovinu stanovena, je škoda „naslepo“ přestat konzumovat mléčné výrobky, přicházet tak o jeden z hlavních bílkovinných zdrojů.

Výživový poradce poradí čemu se vyhýbat

Všem mléčným výrobkům, což je celkem jasné, ale postupně začneme zjišťovat, že mléko je vlastně skoro „ve všem“. Výběr v restauraci je dnes při povinnosti označovat alergeny číslem trochu jednodušší tím, že většinou nemusíme vyzpovídat obsluhu restaurace, jaká je receptura hořčičné omáčky, jaký je dresink na salátu apod. Ale velké omezení nám alergie určitě způsobí, alespoň na začátku. Zjišťujeme, že pečivo, knedlík, čokoláda, proteinová tyčinka, většina zmrzlin, přílohových omáček s krémovitou texturou obsahuje smetanu či máslo.

Co mám jíst?Výživový poradce poradí.

Kvůli alergii se určitě začneme více zajímat o to, co jíme, zejména pokud jsme byli vyznavači mléčných výrobků, které jsou krom masa, vajec a do určité míry luštěnin, jedním ze zdrojů bílkoviny. Zasvěcení vědí, že bílkovina v jídelníčku pomáhá štíhlé linii, protože dobře sytí. Navíc je základním stavebním materiálem všech buněk, důležitou látkou pro imunitu i pro pěknou pleť bez známek celulitidy.

Tip redakce:  Let Balonem Balon Praha

Mléko můžeme nahradit rostlinnými „mléky“ – to není problém: nápoj ovesný, rýžový, sojový, mandlový, kokosový. Je praktické do jídelníčku zařadit více luštěnin zejména v podobě luštěninových pomazánek. Asi začneme více vařit, neboť šunku stokrát jinak po čase už nemůžeme ani vidět. V počátku tohoto dietního omezení je to trochu šok. Ale každý zvykne, jen nepropadněme letargii a nenahrazujme mléčný produkt dříve konzumovaný na svačinu třeba koláčem.Výživový poradce přesně ví jak vše zvládnout.

Výživový poradce zajistí zdravou výživu pro celou rodinu

Možná vás počáteční nutnost sledovat etikety a brouzdat v prodejnách zdravé výživy začne i bavit a pohltí vás svět nových kuchyňských experimentů. Pocit zdraví jednoznačně přispívá k životní spokojenosti, která je důležitá pro každého z nás.

Výživový poradce

www.zdravi-stihli.cz

 

 

Nejste přihlášen. Přihlásit se

Aktuality z domova

Aktuality z domova partner rubriky Zprávy

Aktuální Zprávy

Čerstvé zprávy a události z domova i ze světa. Aktuality ze světa sportu a financí. Novinky v oblasti módy a bydlení. Zprávy aktuálně.

Profi články

Profi články je portál na vydávání Tiskových zpráv. Profi články je zpravodajsky portál společnosti Press Media. info@press-media.cz, profi-clanky.cz

Aktuality Facebook Like Box

Finmag

Finanční zpravodajství. Business News.

NAVRCHOLU.cz

Foto galerie

Přihlásit se | Design DonV optimalizace PageRank.cz