Olivový olej
Kdo z vás si dokáže představit Středomořskou kuchyni bez olivového oleje?
Olivových olejů je spousta druhů, které se liší barvou, hustotou a chutí. Tyto rozdíly vznikají použitím různých odrůd oliv, jakostí půdy, podnebím a dobou sklizně. Všechny odrůdy oliv v průběhu zrání mění barvu ze zelené na purpurovou, tmavě modrou či černou.

Olivový olej
více v článku...
Zpracování olivového oleje
Při získávání oleje bývají zpracovávány v různých stádiích. Olej syté zelenavé barvy pochází z nezralých oliv a má zpravidla intenzivní, silně vyhraněnou příchuť. Výsledkem lisování zralých, tmavých oliv je olej s výrazně jemnější chutí.
Olivový olej a jeho druhy
Obecně platí, že ze severnějších oblastí pocházejí lehčí oleje, z teplejších pak oleje výraznější, intenzivnější chuti. Nejkvalitnější olej je zastudena lisovaný, který nesmí obsahovat více než 1% nasycených volných mastných kyselin. Tento olej se od roku 1991 prodává pod označením ,,extra panenský olivový olej“.
Největšími výrobci olivového oleje jsou Španělé, Italové, Turci a Řekové.