Vaříme z chilli papriček

chilli

Chilli papričky krásně vypadají a mají bohaté využití. Gurmáni a milovníci jídel, které mají šmrnc, je používají na celém světě. Z Ameriky a jižní Evropy proniklo chilli do ostatních kuchyní teprve za několik posledních desetiletí. Podle obsahu látky zvané kapsaicin se rozlišuje pálivost papriček, existuje mnoho druhů lišících se nejen vzhledem, ale právě i svou pálivostí a k hodnocení se využívá Scovilleho stupnice pálivosti. Je pak už jen na vás, jaké papričky vám budou v jídlech nejvíce vyhovovat.

Chilli

více v článku...

Do jakých jídel se chilli hodí

Pálivé papričky se dají bohatě využít, například do polévek, gulášů, omáček, ragú, k přípravě masa, pesta, minutek, marinád a dresinků. Nezapomeňte na individuální odolnost jednotlivých strávníků vůči pálivosti, pokud nevaříte pouze pro sebe.

Kde papričky sehnat

Můžete si je zkusit vypěstovat doma nebo koupit v potravinách. Pokud vám ale záleží na kvalitě, zkuste e-shop který je celý zaměřen jen a pouze na chilli papričky! Jmenuje se Thechillidoctor a asi se nebudete stačit divit, v jaké různorodé formě lze chilli pořídit. U každého produktu máte samozřejmě uvedenou hodnotu pálivosti a základní informace o původu, chuti a využití.

V jaké podobě můžete papričky koupit

Celé sušené papričky jsou formou, která vás asi příliš nepřekvapí, sušení je tradiční metoda konzervace a umožní dlouhodobé skladování při vhodných podmínkách bez nějakých větších zásahů. Tekuté mash u nás běžně neseženete, je oblíbené především v Americe a v Asii. Výroba probíhá nadrcením čerstvých pálivých papriček se solí a následným kvašením po dobu několika měsíců. Chuť je opravdu intenzivní a použití je ideální do různých omáček, navíc balení poměrně dlouho vydrží. Chilli v prášku je tradiční podobou koření, sušené papričky se nadrtí na velmi jemný prášek bez stonku a semínek. Pokud toto koření vhodně skladujeme, pro což platí stejná pravidla jako pro všechno ostatní koření, tedy ve vzduchotěsné nádobě mimo vlhkost, světlo a teplo, vydrží velmi dlouho, použití je asi ze všech forem nejvšestrannější a nejjednodušší. Populární je dnes chilli ve forma granulí a vloček, které v Americe najdeme na stolech standardně vedle pepře a soli. Jedná se vlastně o sušené papričky nadrcené na menší kousky.

Nebojte se zkoušet něco nového

Pro každý účel se může hodit odlišná forma, každému navíc při vaření vyhovuje něco jiného, nezbývá, než vaření s chilli papričkami vyzkoušet. Nemusíte se bát, že jídlo bude pálit moc, pokud to tedy nepřeženete, záleží na tom, jaký druh papriček použijete a samozřejmě na množství. Jídlo dostane pikantní říz, který většina strávníků ocení a možná po vás budou chtít znát i vaše „výrobní tajemství“.

 

redakce: