více v článku...
Snažíte se zhubnout a pořád nic? Vyzkoušejte spalovače tuků
Pravidelně a intenzivně cvičíte, dodržujete jídelníček a hmotnostní úbytek se zastavil? Je čas pro tzv. spalovače. Jedná se o skupinu látek od aminokyselin přes kofein, po vitaminy, které Vaši snahu o efektivní zhubnutí podpoří a znásobí.
Co jsou spalovače tuků
Účinnost některých z nich se však může projevit až po měsících. Při nákupu spalovačů si vždy pečlivě pročtěte jejich složení.
Aminokyseliny
- L-arginin
Zlepšuje imunitu a regeneraci. U dospělých se předpokládá podpora tvorby svalové hmoty v kombinaci s ochranou jater před ukládáním tuku.
Často je součástí spalovačů tuků (Fat Burnerů) spolu s karnitinem pro jeho údajnou schopnost zlepšovat odbourávání tuků a pomoc při vylučování růstového hormonu (růstový hormon podporuje štěpení tuků v organismu).
Doporučené denní dávkování
Čtrnáctidenní kúra doporučuje denní příjem okolo 1500 mg. Existuje i riziko předávkování, proto užívání konzultujte s odborníkem.
Zdroje arginu: v drůbežím mase, vaječném bílku, zelených luštěninách, v čokoládě.
Ani spalovací funkce arganinu nezabrání tukům a cukru z čokolády působit přesně opačně, proto se raději soustřeďte na ostatní zdroje.
- L-fenylalanin
Je esenciální (nepostradatelná) aminokyselina, o níž se někdy hovoří jako o tlumiči chuti k jídlu.
Doporučené denní dávkování
Účinné jsou dávky mezi 400-1500 mg na den. U lidí s vyšším krevním tlakem existují omezení v maximální dávce na den.
- Karnitin (L-carnitin)
Karnitin se nejprve začal používat u pacientů s kardiovaskulárními obtížemi. Podílí se na přenosu mastných kyselin do mitochondrií, což je energetické centrum buňky. V těle je syntetizován ze dvou aminokyselin – lysinu a methioninu.
Zdroje karnitinu: potraviny rostlinného původu jsou prakticky prosté karnitinu (< 0,05 mg na 100 g),
nejbohatším přírodním zdrojem je červené maso (50-120 mg na 100g), ryby, kuře, mléko jsou průměrnými zdroji (1,6-6,4 mg ve 100g).
Karnitin se vyskytuje ve dvou formách (L a D), přičemž pouze forma L je metabolicky využitelná. 65-75 % přijatého karnitinu je vstřebáváno ve střevech, přebytky se z těla vyloučí močí. Množství, které tělo dokáže absorbovat, je velmi individuální a individuální je také celková hladina karnitinu jak v krevním séru, tak v jednotlivých svalech. Muži obecně mají karnitinu ve svalech více (také proto snadněji hubnou).
Doporučené denní dávkování
Cvičení zvyšuje schopnost svalu využívat mastné kyseliny, a tím se zvyšuje i role karnitinu v dávkách 1-1,5 g denně v kombinaci s vytrvalostním tréninkem vede podle některých výzkumů ke znatelné redukci tělesné hmotnosti. V tréninku zaměřeném na redukci hmotnosti se karnitin začne více uplatňovat až po 45 minutách. Maximálního bodu působení pak dosáhneme až okolo 120 minuty. Z toho vyplývá, že se musíte připravit na vytrvalostní trénink bez přestávek
- L-metionin
Je esenciální aminokyselina, která je často součástí spalovačů tuků. Chrání játra před toxickými látkami.
- L-taurin
Tato esenciální aminokyselina se nachází pouze v mase, často je součástí energetických nápojů, kdy snižuje a oddaluje únavu.
- Kyselina hydroxycitronová (HCA)
Byla identifikována jako součást metabolického cyklu v odbourávání sacharidů a brání jejich přeměně na tuky. V přírodě je jejím nejčastěji využívaným zdrojem indická rostlina Garcinia Cambogia.
Vliv HCA na organismus
HCA se využívá jako prostředek ochrany svaloviny, kdy se podílí na přednostní přeměně sacharidů na svalový glykogen, a zvyšuje tak trénovanost svalu. Tělo pak následně jako zdroj energie začíná využívat tuky a může dojít i ke snížení hladiny cholesterolu. Někteří odborníci poukazují i na stabilizaci hladiny krevního cukru a z toho vyplývající sníženou chuť k jídlu. Zatím se nepodařilo jednoznačně prokázat schopnost HCA zvyšovat dlouhodobou trénovanost spolu s úbytkem tuků v těle.
Doporučené denní dávkování
V současnosti se doporučují dávky kolem 1000 až 1 500 mg za den ve dvou až třech dávkách před a při cvičení. Opět platí, že bez fyzické zátěže je HCA v podstatě neúčinná.
Látky tukové povahy
- Lecitin
Je nejvýznamnější představitel skupiny fosfolilipidů. Ty jsou součástí buněčných membrán a podílejí se na přeměně ostatních tuků.
Zdroje fosfolipidů
Vyskytují se zejména ve vaječném žloutku a rostlinných semenech.
Vzhledem k tomu, že jsou doprovázeny často vysokými dávkami cholesterolu, používají se dnes lecitinové sójové extrakty.
Vliv lecitinu na organismus
Lecitiny podporují redukci podkožního tuku.
Doporučené denní dávkování
Doporučená dávka pro sójový lecitin se pohybuje v rozmezí 5-15 g.
- Cholin
Ovlivňuje transport tuků, jeho koncentrace klesá při dlouhodobém vytrvalostním výkonu.
- Inositol
Je součást molekuly fosfolipidů, vyskytuje se ve svalech jako rychlý svalový zdroj energie. Některé výzkumy naznačují, že tato látka je také schopna zamezit usazování tuku v játrech.
Fytosteroly (rostlinné steroly)
Působí v metabolismu cholesterolu a tuků. Jsou strukturou podobné živočišnému cholesterolu. Mají schopnost snižovat množství podkožního tuku
Zdroje fytosterlů
Nacházíme je zejména v sóje, kvasinkách a mořských řas.
- Kyselina lipoová
Zlepšuje využití kyslíku v metabolismu, zejména při aerobní zátěži.
Enzymy
- Bromelain a papain
Jsou obsaženy v papáje, respektive v ananasu. Štěpí specifickým způsobem bílkoviny a tuky, proto jsou součástí komerčních „hubnoucích“ preparátů. Jejich účinnost se však nepodařilo prokázat.
Zdroje bromelainu a papainu
Vyskytují se pouze v čerstvém ovoci.
Stopové prvky
- Chrom
Stopový prvek, který se vyskytuje ve dvou formách, ale pouze forma 3+ může pomoci tlumit pocit hladu.
Vliv chromu 3+ na organismus
Předpokládá se, že chrom 3+ reguluje hladinu krevního cukru. Také zlepšuje snášenlivost jednoduchých cukrů a využití bílkovin přijímaných stravou. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že chrom 3+ snižuje hladinu cholesterolu a přispívá ke snížení rizika aterolsklerózy a srdečních onemocnění.
Vitaminy
- Vitamin C (kyselina L-askorbová)
Podporuje imunitu a uvolňování energie ze sacharidů, snižuje hladinu cholesterolu. V kombinaci s kofeinem se navzájem posilují.
- Vitamin B1
Někteří autoři mu připisují roli v odbourávání mastných kyselin, podílí se na krvetvorbě.
Zdroje vitaminu B1
Nejdostupnějším zdrojem vitaminu B1 je pivovarské droždí, pšeničné klíčky, otruby, játra, ovesné vločky (syrové ho mají 4x více než vařené), celozrnný chléb, neloupaná rýže, pohanka, chřest, listová zelenina, lískové ořechy, sušené ovoce atd.
Termogenní látky
- Guarana
Tato jihoamerická rostlina obsahuje kofein a několik dalších účinných látek.
Vliv guarany na organismus
Podporuje odolnost vůči fyzické a psychické únavě, zlepšuje krevní oběh, podporuje snížení hladiny cholesterolu, podporuje proces regenerace organismu po namáhavém výkonu, oddaluje proces stárnutí a omezuje pocit hladu. Stimulující účinky guarany přetrvávají, na rozdíl od kávy až 6 hodin po požití a umožňují zvýšit fyzickou aktivitu, aniž by způsobily některý z vedlejších účinků pozorovaných při častém pití kávy (srdeční arytmie, nervozita, žaludeční a střevní problémy).
Mohlo by vás zajímat: online zprávy