French press je přístroj známý již z dob Napoleona, díky kterému si vyrobíte lahodnou kávu silně připomínající espresso. Příprava je jednoduchá, stačí rozemletou kávu zalít vodou ve skleněné nádobce a stlačit píst. Pak už jen promícháte a chutná káva je na světě. Kdo by si nechtěl pochutnat na skvělé French press kávě. Zvládnete to i u vás doma.
více v článku...
Jaká je historie french pressu
French press vznikl někdy okolo roku 1850 jako celokovové zařízení. V podobě, jak jej v dnešní době známe, byl patentován v Itálii roku 1929 Attilio Calimanim. Následně se rozšířil do celého světa, kde získal celou řadu pojmenování. Ve Francii mu říkají сafetière à piston. V anglicky mluvících zemích je nazýván například jako press pot nebo coffee press.
French press funguje na principu louhování a filtrace rozemleté zrnkové kávy. I když jde o velmi primitivní přístroj, káva je opravdu chutná. Milovníci kávy tvrdí, že některé chutě a vůně u vybraných druhů se plně rozvinou pouze ve french pressu. Oproti například moka konvičce nedojde ke spaření kávy. Ta je volně ve skleněné dóze, kde se louhuje, čímž vytvoří plnou a krémovitou chuť.
Dopřejte si lahodnou kávu
Abyste si připravili lahodnou kávu, stačí pár drobností a můžete se za krátkou chvilku těšit z vynikajícího moku. Skleněnou nádobku se doporučuje si předehřát. Vsypte si do ní rozemletou zrnkovou kávu, kdy zrníčka mají velikost zhruba jako krystalky cukru. Káva se zalévá vodou o teplotě 93o C. Pokud nemáte varnou konvici s termostatem, uvařte vodu a nechejte ji půl minuty odstát. Kávu důkladně promíchejte a přiklopte horní částí s filtrem, abyste zabránili úniku tepla. Vyčkejte zhruba 4 minuty a píst se sítkem stlačte pomalu ke dnu, aby nedošlo k vašemu opaření, stlačujte opravdu pomalu. Teď už stačí veškerý obsah přelít do šálků a pochutnat si na skvělé kávě.