Máte rádi čaje? Vyzkoušejte práškový zelený čaj Matha

Zdali jste milovníci dobrého pití, zejména čaje, ale doposud jste neslyšeli o práškovém čaji Matha, je čas vám tento lahodný mok náležitě představit. Jedná se o jeden z nejstarších čajů pocházející z Japonska. Je vyjimečný zejména tím, že je mletý.

 

více v článku...

Historie zeleného čaje Matha a jeho další využití

Chuťově vynikající a exkluzivní nápoj vznikne našleháním rozdrceného čaje ve formě žlutozeleného prášku, s vodou. Není neobvyklé, že se dnes můžeme s tímto čajem setkat jako s přídavkem do jiných zelených čajů, zmrzlin, čokolád a také ovocných nápojů. Jako vynikající ingredienci jej lze využít i při pečení. Japonská literatura prokazuje, že historie čaje sahá až do třetího století našeho letopočtu. Před mnoha staletími se však čaj nevyužíval tak, jako dnes, jako osvěžující i uklidňující nápoj, ale k léčbě otoků, horečky a mnoha dalších nemocí.

Vynikající chuť a blahodárné účinky jsou veliké přednosti čaje Matha. Po vylouhování čaje se prášek z listů rozdrtí a poté našlehá s vodou. Naleznete zde velké množství vlákniny, minerálů a vitamínů a mnoho různých aminokyselin, které jsou pro tento čaj naprosto unikátní. Obsahuje také látku, která svými účinky připomíná kofein, která ovšem nemá tolik negativních účinků. Zelený čaj matcha je dnes hojně využíván lidmi, kteří chtějí žít zdravě, chtějí zhubnout, nebo potřebují nabrat energii. Je proto pochopitelná obliba tohoto čaje u studentů ve zkouškovém období.

Zpracování čaje Matha

Za tajemtsvím jedinečné chuti čaje Matha se skrývá jeho neobvyklé zpracování. Čajové plantáže se v období zhruba čtyř týdnů před sklizní zakrývají plachtami. Důvod je jednoduchý. Zamezí se průnik přirozeného slunečního světla. Lístky se poté sbírají a suší. Po odstranění stonků a žilek z listů se lístky dávají do mrazících boxů.

Stepanka Pirkova: 123456mlynarka