Chilli papričky – potraviny s velkým přínosem pro naše zdraví

Říká se, že „hodného nepálí“, pokud ale ochutnáte papričky Habanero, na tohle moudro asi rychle zapomenete. Patří totiž k nejostřejším papričkám vůbec a dosahují pálivosti 200 až 300 tisíc Scovilleových jednotek. Právě pro tuto pálivost a delikátní chuť je chilli paprička Habanero takovou přísadou, pro kterou je radost sáhnout, když hledáte vhodnou přísadu do omáček a dalších pokrmů. A nejen to – papričky mají vynikající efekt na naše zdraví.

Chilli papričky

více v článku...

Pomocník při hubnutí i prevence rakoviny

Ať už si koupíte žluté Habanero nebo jinou odrůdu papriček, měli byste vědět, že Vám Vaše tělo za pravidelnou konzumaci skutečně poděkuje. Papričky totiž obsahují spoustu vitamínů, antioxidantů a především kapsaicin, rostlinný alkaloid, který zrychluje metabolismus. Vzhledem k tomu, že papričky obsahují řadu bílkovin a obecně snižují chuť na sladké a tučné potraviny, jsou přímo skvělým společníkem při redukci váhy. Dále je také prokázán účinek papriček v rámci prevence nádorových onemocnění, molekuly kapsaicinu se totiž systematicky navazují na rakovinové buňky a posléze zahajují sebedestruktivní proces. Velmi významný je i vliv chilli na snižování cholesterolu, obsažený kapsaicin totiž způsobuje rozpouštění tzv. zlého cholesterolu, lze tedy říci, že chilli papričky působí i na snižování rizika srdečního infarktu.

Mnoho lidí vyhledává papričky také díky jejich podpoře imunity, tedy kvůli tomu, že 100 gramů chilli papriček obsahuje 240 % denní dávky vitamínu C. Po papričkách se tedy hodí sáhnout i v případě, kdy se Vás pokouší skolit chřipka či nachlazení.

A to nejlepší nakonec – chilli papričky mají přímo vynikající vliv na duševní rozpoložení člověka, pomáhají totiž regulovat hladinu „hormonu štěstí“, endorfinu.

Všeho s mírou

…a to platí zejména pro ty, kteří trpí problémy s jícnem či zažíváním. Asi není třeba vysvětlovat, že není vhodné chilli papričky využívat jako přísadu každého druhého pokrmu, doporučuje se denní konzumace pouze malého množství. Dodržovat bychom přitom měli zásady opatrné manipulace, například styk chilli s okem člověka je velmi nepříjemný, a pokud k němu dojde, je třeba oči ihned proplachovat studenou vodou.

redakce: