Betaglukany patří do skupiny rozpustné vlákniny, která má velmi pozitivní účinky na lidské zdraví. Můžeme je přijímat ze spousty potravin. Mezi nejbohatší zdroje ale patří právě houby, například hlíva ústřičná. Užívat se dají ve formě klasických potravin, v kterých jsou obsaženy, nebo také formou doplňků stravy. Betaglukany jsou prospěšné zejména pro zdravý imunitní systém. V poslední době se ale vědci zabývají také možností, že betaglukany mohou zlepši i kardiovaskulární zdraví.
více v článku...
Účinky betaglukanů
Betaglukany mají protizánětlivé účinky. Prospěšné jsou zejména pro správné fungování imunitního systému, ale podporují taktéž správné trávení. Vzhledem k tomu, že potravinových zdrojů je více, začalo vědce zajímat, jestli jsou betaglukany z hub prospěšnější, než jiné. Zaznamenány byly určité pozitivní účinky, avšak studie byly provedeny na zvířatech, ne na lidech. Taktéž lze konstatovat, že pozitivní účinky mohly být způsobeny dalšími vitamíny a živinami, které jsou v houbách obsaženy.
Vliv na imunitní systém
To, že betaglukany mohou příznivě ovlivnit imunitní systém, bylo potvrzeno na mnohých studiích. Zejména betaglukany z hub mohou pomoci aktivovat imunitní a zánětlivé reakce. Interagují s imunitním systémem a zlepšují imunitní odpovědi. Díky tomu chrání lidské tělo před infekcemi. Vědci prokázali, že betaglukany z hub jsou užitečné pro imunitní systém zvířat, která byla testována. Mimo jiné jde o kuřata, prasaty, krávy, opice, krysy a morčata.
Lepší kardiovaskulární zdraví
O vláknině se všeobecně ví, že dokáže být prospěšná také pro kardiovaskulární zdraví. Zpomaluje totiž trávení, takže se cukry z potravy nedostanou do krve náhle a rychle, ale pozvolna. Betaglukany mohou mít mírné účinky také na metabolismus a krevní tlak. Toto tvrzení ale bylo provedeno jen na malém vzorku subjektů, takže bude zapotřebí provést ještě další studie.
Vaření a betaglukany
Houby obvykle jíme až pod tepelné úpravě. Jak známo, některé vitamíny a minerály se vlivem vysokých teplot ničí a jejich účinky nejsou tak významné. Co se týká betaglukanu obsaženému v houbách, nemusí tomu tak být. Výzkumníci ze Španělska zjistili, že vaření nebo ohřívání hub může obsah betaglukanu naopak navýšit.