Ázerbájdžán – místo s bohatou historií a tradicí

Ázerbájdžán, též známý jako země ohně, ročně přiláká velké množství turistů. Ti přijíždějí nejen za zajímavými památkami, ale také kvůli exotické a vynikající kuchyni, ke které se váže i spousty tradic.

Není tomu tak dávno, kdy se v Ázerbájdžánu slavil Novruz. Je to jeden z nejdůležitějších a největších svátků. Oslavy nového roku a jarní rovnodennosti probíhají celý měsíc a jsou doprovázen spoustou tradic. Každý týden tohoto měsíce oslavuje jeden element, a to konkrétně vodu, oheň, zemi a vítr. Během Novruz se stoly prohýbají pod velkým množstvím jídla.

Když se řekne Ázerbájdžán, první co se většině vybaví, je čaj. Právě černý čaj je pro azerbajdžánce něco, co pro nás pivo. Pijí ho dennodenně, při smutných událostech, ale i při oslavách. Událostí, ke které se váže pití čaje, je i zasnoubení. Rodiče zamilovaných se seznamují a přitom popíjí čaj. Poté se rodiče ženicha zeptají, zda rodiče nevěsty požehnají sňatku. Ti ovšem neodpoví slovně ano či ne, nýbrž odpoví čajem. Pokud je čaj, který rodina nevěsty připraví, sladký, znamená to ano.

Čaj není ale jedinou tradicí. Chléb, neboli lavaš, je jedním z prvních druhů chleba, které kdy lidstvo poznalo. Pečivo vypadající jako placka se v rodinách peče ve velkém množství. Dá se totiž skladovat až rok. Díky jeho specifičnosti a toho, že se jedná o jedinečnou tradici, dokonce Ázerbájdžán s několika dalšími státy usilují o to, aby byl zapsán do národního dědictví UNESCO.

Tradičních jídel, které můžete najít v menu ázerbájdžánské restaurace, je hned několik.  Každá správná hostina začíná salátem. Výbornou volbou je salát Mangal. Jedná se o grilovanou papriku s cibulí ochucené čerstvými bylinkami. To vše se samozřejmě podává s již výše zmíněným chlebem. Po salátu následuje polévka. Mezi ty klasické patří dušbere, což v překladu znamená knedlíček. Knedlíčky jsou hlavní přísadou. Říká se, že čím lepší hospodyně je připravuje, tím menší knedlíčky jsou. Ty jsou plněné masem, většinou jehněčím nebo hovězím.
Co by to bylo za klasické ázerbájdžánské menu bez šašliku. Hovězí svíčková se nakrájí na medailonky a nechá se naložená ve směsi z cibule, koriandru, soli, pepře a vinného octa přibližně 12 – 24 hodin. Poté se maso rozloží na špejle společně s rajčaty a žampiony a opéká se na grilu. To vše se pak podává s grilovanou zeleninou.

Pokud se vám už teď sbíhají sliny, není nic jednoduššího, než tuto kuchyni vyzkoušet. Jestli se ale nechystáte přímo do Ázerbájdžánu, je tu pro vás i další možnost. V Praze, v restauraci Caspian, můžete ochutnat vše a mnohem více. Restaurace se totiž specializuje na tradiční ázerbájdžánskou kuchyni. V příjemném prostředí si můžete dopřát neotřelý gurmánský zázrak. Více o restauraci naleznete na stránkách www.caspian.cz/cz.

Nejste přihlášen. Přihlásit se

Aktuality z domova

Aktuality z domova partner rubriky Zprávy

Levné ubytování pro studenty

Aktuální Zprávy

Čerstvé zprávy a události z domova i ze světa. Aktuality ze světa sportu a financí. Novinky v oblasti módy a bydlení. Zprávy aktuálně.

Profi články

Profi články je portál na vydávání Tiskových zpráv. Profi články je zpravodajsky portál společnosti Press Media. info@press-media.cz, profi-clanky.cz

Aktuality Facebook Like Box

Finmag

Finanční zpravodajství. Business News.

NAVRCHOLU.cz

Foto galerie

Přihlásit se | Design DonV optimalizace PageRank.cz