více v článku...
Kde se vzal?
Původ této pochoutky bývá situován do maďarské kuchyně. O tom, odkud byl odvozen název, není zase tak úplně jasno. Jedna teorie připisuje název slovnímu spojení Szegedi gulyás (segedínský guláš). Szeged je město na jihovýchodě Maďarska. Jinou variantou je původní označení Székely gulyás neboli česky sikulský guláš. Sikulové jsou maďarské etnikum obývající rumunskou Transylvánii. A k dovršení všeho třetí vysvětlení říká, že za vším stojí náhoda a budapešťský soudce Szekeley, který v 19. století zkrátka svůj hladový žaludek nakrmil tím, co v jistém hostinci náhodou zbylo. Proti tomu stojí i teze, že se vlastně vůbec nejedná o maďarské jídlo.
A co dělá segedín segedínem?
Ať pochází odkudkoli, pokrm dokonale zdomácněl také v české gastronomii. Díky jeho velké oblibě se záhy vyrojila řada variací a obměn původní receptury. Mnoho lidí je samozřejmě ochotno přísahat, že právě jejich segedín je ten zaručeně originální a pravý. Všechny recepty se však shodují na tom, že surovina, která guláš dělá gulášem, je rozhodně zelí. Přestože tradiční guláš jako takový má rovněž původ v maďarské kuchyni, je zde jedna odlišnost. Původní receptura do segedínu používá výlučně vepřové maso. Nicméně se o tuto delikatesu rozhodně nechtějí ochudit ani ti, kteří maso nekonzumují. Proto vznikla i vegetariánská varianta ze soji, případně také s využitím tofu. Pro odlehčení lze také vytvořit segedínský guláš z krůtího masa.
Vlastní výslednou chuť pokrmu zvládnete do jisté míry ovlivnit i tím, jestli přidáte zelí sladké, přidáte sladkou smetanu, můžete si ho samozřejmě ještě dochutit cukrem. Nebo naopak sáhněte spíše po pikantní variantě
Příznivci této omáčky se dokonce natolik semkli a toužili sdílet svoje kulinářské schopnosti, že vznikla i celá řada gulášových festivalů, které se pořádají po celé republice. Chcete-li ochutnat tradiční i méně obvyklé verze, máte skvělou možnost.