Houbařská sezóna je v plném proudu! Jak houby nejlépe zpracovat?

Houbařství je v České republice oblíbenou kratochvílí mnoha lidí. Procházka po lese je vítaným oddychem a plný košík odměnou. Nejméně oblíbená část nadchází, když se s úlovky vracíme domů. Čištění, krájení a zpracovávání je nezbytnou součástí, houby se totiž velmi rychle kazí a to i v lednici. Jaký je nejlepší způsob uchovávání, aby vydržely až do další houbařské sezóny?

více v článku...

Zavaření

Při zavařování se musí houby pečlivě očistit a nakrájet. Menší můžete nechat vcelku. Poté je uvařte a dokořeňte podle chuti – klidně si můžete vystačit jen se solí a pepřem. Poté houby dejte do zavařovacích sklenic, přidat můžete i papriku nebo jinou zeleninu. Naplněné zavařovačky potom uzavřete a naskládejte do hrnce, kde je přivedete k varu.

Sušení

Asi nejběžnějším a nejsnadnějším způsobem, jak mít houby k dispozici po celý zbytek roku, je sušení. Houby stačí omýt, očistit a nakrájet na tenké plátky. Ty se potom vyskládají na papír, kde se postupně suší. Tento proces je však zdlouhavý a velmi náročný na prostor. Aby se houby neslepily, potřebují mít totiž mezi sebou mezery. Sušení si také může vyžádat až několik dní, ve kterých se budete potýkat s typickým houbovým odérem. Pokud chcete tímto způsobem zpracovat velké množství hub, vyplatí se investovat do sušičky. Vybírejte však podle kvality a hlavně podle toho, kolik prostoru dokáže nabídnout. Ideální je např. sušička Orava SU-104, která disponuje pěti nastavitelnými mřížkami. Je zde tedy dostatek místa pro cokoliv, co budete chtít usušit. Sušička má nastavitelnou teplotu, kterou můžete regulovat podle vašeho přání. Během sušení se otáčí, je tedy zajištěno, že všechny houby budou zpracovány rovnoměrně. Také se může pochlubit nízkou spotřebou energie. Díky rychlému usušení si houby zachovají maximální chuť a vůni. Pokud vás sušička Orava SU-104 zaujala, najdete ji na www.orava.info.

A jak zpracováváte houby vy?

Don: