O kvalitním extra panenském olivovém oleji už jste určitě někdy slyšeli. Věděli jste však, že i tyto druhy olejů se vzájemně liší? Neznamená to tedy, že koupí extra panenského olivového oleje získáte automaticky ten nejlepší olej, který je aktuálně dostupný na trhu. Jeho kvalita totiž závisí hned na několika faktorech. Typicky se jedná o indikátor kyselosti a také technologii lisování. Podle těchto parametrů se dá poznat kvalitní extra panenský olivový olej celkem spolehlivě.
více v článku...
Co je hlavní indikátor kvality?
Extra panenský olivový olej byste měli hodnotit především podle hodnoty kyselosti. Platí jednoduchá úměra, čím je kyselost oleje nižší, tím kvalitnější rostlinný olej je. U těch nejkvalitnějších olivových olejů se hodnota kyselosti pohybuje na hodnotě do 0,8 %. Skvělým indikátorem kvality je také barva. Na toto hodnocení nepotřebujete žádné speciální znalosti. Někteří výrobci dokonce balí oleje do průhledných láhví, aby byla dobře vidět jeho lehce nazelenalá barva připomínající odstín nezralých oliv. Pokud olej tuto barvu nemá, dejte od něj ruce pryč.
Jak poznat kvalitní olivový olej?
Skvělým indikátorem kvality olivového oleje je i technologie lisování. Kvalitní olej by totiž měl být vždy lisovaný za studena, a to výhradně mechanickou cestou. Žádný stroj v technologické lince nesmí být zahřátý či polévaný horkou vodou, protože to by se negativně podepsalo na kvalitě lisovaného oleje. Nejvyšší povolená teplota při lisování za studena je 25°C. Pokud by došlo k většímu zahřátí tekutiny, změnila by se jedinečná chuť i kvalita oleje.
Kde jej pořídit?
Kvalitní extra panenský olivový olej byste rozhodně neměli kupovat v supermarketech. Podívejte se raději na stránky renomovaného obchodu, který dováží kvalitní oleje přímo od producentů ze středomoří. Kromě toho v jeho prodejní nabídce naleznete i olivy zelené Gordal 720 g plněné nebo olivy karamelizované 300 g plněné. Prodávané zboží disponuje vynikající kvalitou a už po ochutnání kvalitního oleje nebo středomořských oliv si budete připadat jako typický obyvatel Řecka.
Při koupi kvalitního olivového oleje se rozhodně nenechte napálit. Dejte si pozor na barvu, hodnotu kyselosti, a především na technologický způsob lisování.