Olivový olej

Kdo z vás si dokáže představit Středomořskou kuchyni bez olivového oleje?

Olivových olejů je spousta druhů, které se liší barvou, hustotou a chutí. Tyto rozdíly vznikají použitím různých odrůd oliv, jakostí půdy, podnebím a dobou sklizně. Všechny odrůdy oliv v průběhu zrání mění barvu ze zelené na purpurovou, tmavě modrou či černou.

Olivový olej

Olivový olej

více v článku...

Zpracování olivového oleje

Při získávání oleje bývají zpracovávány v různých stádiích. Olej syté zelenavé barvy pochází z nezralých oliv a má zpravidla intenzivní, silně vyhraněnou příchuť. Výsledkem lisování zralých, tmavých oliv je olej s výrazně jemnější chutí.

Olivový olej a jeho druhy

Obecně platí, že ze severnějších oblastí pocházejí lehčí oleje, z teplejších pak oleje výraznější, intenzivnější chuti. Nejkvalitnější olej je zastudena lisovaný, který nesmí obsahovat více než 1% nasycených volných mastných kyselin. Tento olej se od roku 1991 prodává pod označením ,,extra panenský olivový olej“.

Tip redakce:  Je čas na lehké letní rizoto

Největšími výrobci olivového oleje jsou Španělé, Italové, Turci a Řekové.

Nejste přihlášen. Přihlásit se

Aktuality z domova

Aktuality z domova partner rubriky Zprávy

Aktuální Zprávy

Čerstvé zprávy a události z domova i ze světa. Aktuality ze světa sportu a financí. Novinky v oblasti módy a bydlení. Zprávy aktuálně.

Profi články

Profi články je portál na vydávání Tiskových zpráv. Profi články je zpravodajsky portál společnosti Press Media. info@press-media.cz, profi-clanky.cz

Aktuality Facebook Like Box

Finmag

Finanční zpravodajství. Business News.

NAVRCHOLU.cz

Foto galerie

Přihlásit se | Design DonV optimalizace PageRank.cz